Όλες οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε
Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στην ουσία συνιστά τον φάκελο που περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία του κτιρίου και φέρει ειδική αναφορά στον Κωδικό Αριθμό Eθνικού Kτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου. Μέσω αυτής γίνεται η αποτύπωση της συνολικής κατάστασης του κτιρίου την τρέχουσα περίοδο και των αδειών του, καθώς επίσης και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών του κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής του.
Από το 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία όπως και η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Η Ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί μία ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων όπου θα ενσωματώνονται πλέον όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο.
Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός συμπληρώνει το ειδικό έντυπο το οποίο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου αφορά τόσο το συνολικό κτίριο όσο και τις αυτοτελείς ιδιοκτησίες, οριζόντιες ή κάθετες. Η διαδικασία δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού φακέλου ενός κτιρίου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που το αφορούν, όπως τα σχεδία κάτοψης, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, την οικοδομική άδεια, τον πίνακα χιλιοστών και τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
Ένα κτίριο έχοντας ηλεκτρονική ταυτότητα είναι πλήρως νόμιμο, έχοντας επίσης και όλες τις δυνατότητες μεταβίβασης, ενοικίασης χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις και βεβαιώσεις από μηχανικούς. Επιπλέον, για κάθε ακίνητο που θα εντάσσεται σε αυτή την υποχρεωτική από το νόμο διαδικασία, θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του να έχει γνώση για την νομιμότητα του ή μη, τα σχέδια φακέλου του ακινήτου ή όλου του κτιρίου, την ενεργειακή κατάταξη του ακινήτου και την στατική επάρκειά αυτού.
Ποια κτίρια αφορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου;
Η ηλεκτρινή ταυτότητα κτιρίου αφορά όλα τα κτίρια και τις διηρημένες ιδιοκτησίες οι οποίες είτε μεταβιβάζονται (για παλιά κτίρια και ιδιοκτησίες) είτε εκδίδουν νέες οικοδομικές άδειες (για νέα κτίρια και ιδιοκτησίες). Αφορά έτσι όλα τα κατασκευασμένα κτίσματα της επικράτειας καθώς και αυτά που θα αναγερθούν στο μέλλον.
Τα αυθαίρετα επίσης πρέπει να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου με σκοπό την ολοκλήρωση των δηλώσεων τους και μονάχα με την απόκτηση αυτής η τακτοποίηση αυθαιρέτων θεωρείται ολοκληρωμένη. Αναφορικά με το χρονικό περιθώριο που δίνεται στα παλαιότερα κτίρια για να τους καταχωρηθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
Η καταγραφή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας κτιρίου είναι μια υποχρεωτική εργασία. Ακίνητα που δεν φέρουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν, ενώ αν ξεπεραστούν οι ορισμένες προθεσμίες όλα τα ακίνητα που δεν θα έχουν κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις, θα υπολογίζονται ως αυθαίρετα. Σε περίπτωση που γίνεται εργασία εκτός της άδειας δομήσεως ή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, αυτή θα θεωρείται αυθαίρετη και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.
Ενημέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, γίνεται επίσης υποχρεωτικά μετά από κάθε είδους εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης στο κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή.
Ποια κτίρια οφείλουν να αποκτήσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητας;
Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Πρώτη κατηγορία: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:
α) Tα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ, καθώς και αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και στεγάζουν υπηρεσίες αυτού.
β) Κτίρια συνάθροισης κοινού: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις), σταθμοί μετεπιβίβασης μέσων μαζικής μεταφοράς.
γ) Πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων: κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων, καθώς και κάθε είδους συνεργεία αυτοκινήτων.
δ) Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.
ε) Εκπαίδευση: δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
στ) Υγεία και κοινωνική πρόνοια: κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: βρεφοκομεία, παιδικοί/βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, άσυλα.
ζ) Σωφρονισμός: καταστήματα κράτησης, ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.
Δεύτερη κατηγορία: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια ανεξαρτήτως χρήσης.
Για τα κτίρια της πρώτης κατηγορίας η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται μέσα σε πέντε έτη από την ημερομηνία ισχύος του νόμου ( N. 3843/2010 ). Για τα υπόλοιπα κτίρια της δεύτερης κατηγορίας η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου, οπότε και η σχετική δήλωση για την ταυτότητα ενσωματώνεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας.
Ποιοι ιδιοκτήτες πρέπει να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου;
Το νομοσχέδιο αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας, οι οποίοι και είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν και να πληρώσουν ιδιώτη μηχανικό που θα κάνει αυτοψία και θα εκδώσει Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας κτιρίου. Οι ιδιοκτήτες όλων των ακινήτων είναι υποχρεωμένοι μέσα σε χρονικό πλαίσιο μιας δεκαπενταετίας να έχουν προσλάβει ιδιώτη μηχανικό ο οποίος θα αναλάβει και θα εκπληρώσει τις ακόλουθες εργασίες:
- Θα πραγματοποίησε αυτοψία.
- Θα συμπληρώσει ειδικό έντυπο συμφώνα με αυτά που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα.
- Θα εκδώσει το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας κτιρίου ή το Πιστοποιητικό πληρότητας αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας.
Σε πέντε χρόνια θα πρέπει να έχουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου το ακίνητα του δημοσίου, τα κτίρια συνάθροισης κοινού, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., όλα τα σχολεία ιδιωτικά και δημόσια, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, παιδικοί σταθμοί, οίκοι ευγηρίας.
Αναφορικά με όλα τα υπόλοιπα ακίνητα της χώρας, δηλαδή τα διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να έχουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου για να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου. Άρα θα αναγκαστούν να βγάλουν τη σχετική ταυτότητα κατά την πώληση του ακινήτου ή σε οποιαδήποτε άλλη πράξη που αλλάζει τον ιδιοκτήτη.
Χρονικό πλαίσιο που πρέπει να κινητοποιηθούν οι ιδιοκτήτες ώστε να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα:
- Εντός 10 ετών αν στην προκειμένη ιδιοκτησία δεν υπάρχουν κάποιες αυθαίρετες κατασκευές.
- Εντός 5 ετών σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, που δεν υπάρχει κάποια αυθαίρετη κατασκευή, από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίου.
Για τα κτίρια που δεν έχουν γίνει οι ανάλογες αλλαγές που προβλέπονται από το νόμο υπάρχουν οι ακόλουθες διαδικασίες και προβλέπονται περιοδικοί έλεγχοι ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου.
Θα πρέπει να ελέγχονται κάθε 8 έτη τα εξής ακίνητα:
- Κτίρια Συνάθροισης Κοινού
- Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά κτίρια
- Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, αγορές και υπεραγορές
- Τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ, καθώς και αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ και στεγάζουν υπηρεσίες αυτού.
Κάθε 10 ελέγχονται έτη τα εξής:
- Κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικία
- Εμπορικά καταστήματα
- Σχολεία και φροντιστήρια
- Γραφεία
- Σωφρονιστικά κτίρια
Κάθε 15 έτη ελέγχονται τα εξής:
- Σταθμοί Αυτοκινήτων
- Αποθήκες
- Κτίρια με χρήση που δεν υπάγεται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες
Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για την καταχώρηση στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Σύμφωνα με τον ν.4495, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
- Η μελέτη κατανομής δαπανών κτιρίου (αν υπάρχει).
- Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια.
- Ο πίνακας χιλιοστών (αφορά κοινόχρηστους χώρους ή αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία).
- Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής (αν έχει εκδοθεί).
- Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης τμημάτων ή ολόκληρου του κτιρίου.
- Το Δελτίο Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου (ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α) ή/και την μελέτη στατικής επάρκειας ή/και την Τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου (αν ζητηθεί).
- Τις κατόψεις των ορόφων, τη μελέτη προσβασιμότητας εμποδιζόμενων ατόμων ή ΑμεΑ και τις χαρακτηριστικές όψεις και τομές (αν απαιτείται).
- Τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
- Τα στελέχη (και τις ενημερώσεις/αναθεωρήσεις) των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών (π.χ., Άδεια Δόμησης ή Οικοδομική).
- Το Πιστοποιητικό Πληρότητας για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
- Το έντυπο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού καθώς και το έντυπο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φάκελο συμπληρώνονται από τους επιβλέποντες μηχανικούς και από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς σε ειδικό έντυπο, το οποίο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή. Εφόσον συμπληρωθούν από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό που έχει επιλεγεί από τον ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτες τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου (Π.Π.Τ.Κ.) και εκδοθούν τα σχετικά πιστοποιητικά, δίνεται κωδικός ιδιοκτησίας, ο οποίος αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον εξουσιοδοτημένο μηχανικό και στον αναφερόμενο στην αίτηση ιδιοκτήτη του κτιρίου ή και της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας (οριζόντιας ή κάθετης).
Η διαδικασία καταχώρησης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου
Η διαδικασία καταχώρησης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου γίνεται από έναν εξουσιοδοτημένο μηχανικό τον οποίο και έχει ορίσει ο ιδιόκτητης και συμπληρώνει τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση πολυκατοικιών όπου έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες ο μηχανικός για το σύνολο του κτιρίου ορίζεται μετά από απόφαση της πλειοψηφίας.
Ο μηχανικός αφού ελέγξει το ακίνητο σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας, κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις για την νομιμότητα του χώρου, την ενεργειακή απόδοση του, την στατική επάρκεια και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του. Ο ίδιος στην ουσία καταγράφει και ελέγχει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Έπειτα συμπληρώνει τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή του φακέλου για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.
Στον μηχανικό παραδίδονται τα απαιτούμενα έγγραφα. Αρχικά αυτός καταχωρεί το οικόπεδο/γήπεδο και στη συνέχεια την ιδιοκτησία. Έπειτα εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου. Το κάθε Απόσπασμα έχει το δικό του κλειδί γνησιότητας και αποκλειστικό Κωδικό Ταυτότητας. Συνέχεια έχει η αίτηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου, που περιλαμβάνει τη βεβαίωση του ιδίου ότι το ακίνητο έχει (ή δεν έχει) αυθαιρεσίες και το κατά πόσο οι τυχόν αυθαιρεσίες έχουν τακτοποιηθεί, καθώς και τα στοιχεία του Αποσπάσματος. Τέλος, εκδίδεται και το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής από την Υπηρεσία Δόμησης.
Ποιες υπηρεσίες θα έχουν τα αρχεία ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων;
Η βάση δεδομένων των ταυτοτήτων θα συνδεθεί με το Κτηματολόγιο, με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Οικονομικών. Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ταυτότητα και τον έλεγχο δόμησης συμπληρώνονται σε ειδικό έντυπο από τους αρμόδιους μηχανικούς.
Πού υποβάλλονται τα δικαιολογητικά;
Η υποβολή όλων των παραπάνω δικαιολογητικών και η αίτηση για την έκδοση πιστοποιητικού κτιρίου γίνεται όπως αναφέραμε και άνωθεν από τον μηχανικό για λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Για την ηλεκτρονική συμπλήρωση των στοιχείων απαιτείται μοναδικός ειδικός κωδικός, ο οποίος εκδίδεται μετά από αίτηση από το αρμόδιο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος ή τον εξουσιοδοτούμενο για τη διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος.
Ποιο είναι το κόστος;
Το κόστος για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και έκδοσης του σχετικού πιστοποιητικού κυμαίνεται προσεγγιστικά περίπου στα 300 ευρώ. Αυτό θα είναι το ελάχιστο κόστος για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξάνεται ξεπερνώντας τα 1.000 ευρώ, εφόσον το ακίνητο φέρει κάποια πολεοδομική παράβαση που χρήζει τακτοποίησης.
Ηλεκτρονικό μητρώο για κάθε ακίνητο
Το ηλεκτρονικό μητρώο των κτιρίων έχει ως σκοπό να καταγράψει όλα τα κτίρια της χώρας, τόσο αυτά που ανήκουν στο δημόσιο όσο και τα ιδιωτικά. Πιο συγκεκριμένα, να γίνει μια πλήρης καταγραφή και αποτύπωση όλων των ακινήτων σε συγκεκριμένη πλατφόρμα που θα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Προτεραιότητα θα έχουν τα αυθαίρετα που θα έχουν διευθετηθεί σύμφωνα με τους νόμους της τακτοποίησης. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός πενταετίας. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου αφορά τόσο το συνολικό κτίριο όσο και τις αυτοτελείς ιδιοκτησίες, οριζόντιες ή κάθετες. Για να μειωθούν οι καθυστερήσεις στις περιπτώσεις που αφορά συνιδιοκτησία, θα δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία ο κάθε ιδιοκτήτης ξεχωριστά για το διαμέρισμα του.
Η καταγραφή επομένως της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/ακινήτων είναι υποχρεωτική. Ακίνητα που δεν διαθέτουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου δεν θα έχουν τη δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου. Ακόμη, μετά το πέρας των προθεσμιών όλα τα ακίνητα που δεν έχουν κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις, θα υπολογίζονται ως αυθαίρετα.
Η εταιρείας μας ξεχωρίζει για την πολυετή εμπειρία και γνώση της στο χώρο των κατασκευών και των ανακαινίσεων. Στην Fouskas Construction αναλαμβάνουμε πλήθος υπηρεσιών όπως και φακέλους έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου σε όλη την περιφέρεια της Αττικής και όχι μόνο.
Επικοινωνήστε μαζί μας και εμείς θα σας λύσουμε όλες σας τις απορίες. Μπορούμε άμεσα και με τους κατάλληλους μηχανικούς και επαγγελματίες να διευθετήσουμε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη γραφειοκρατία γρήγορα, έξυπνα και οικονομικά.